Ugnsstekt Tupp

Ungtupp, ca 1 kg
25 g smält smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 chili
1 äpple
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Färsk oregano
0,5 l buljong

Sås
buljongen från tuppen
3 dl vispgrädde
1-2 msk maizenaredning
soja
vitpeppar

Gör så här
Fyll tuppen med hackad chili, örtkryddor och klyftor av lök, vitlök, äpple.
Smält smöret och pensla tuppen, salta och peppra. Stek i ugnen i en stekgryta utan lock 225 grader i 20 minuter.

Ta ut grytan och häll i buljongen och sätt på lock på grytan.
Sänkt temperaturen till 100 grader låt stå i ugnen ytterligare 5 timmar.
Häll av och spara skyn som ska vara till såsen. Låt därefter tuppen vila under lock i ca 30 minuter.
Koka ner skyn tills ungefär häften är kvar. Tillsätt grädde, låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med vitpeppar, salt och soja. Tillsätt maizenaredning och låt såsen koka upp till lagom konsistens.

Servera tuppen med kokt ris eller ugnspotatis, sås, gelé och en grönsallad!