Tjälknöl på killing

1-1 ½ kilo fryst stek av killing

Kryddlag
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 smulat lageblad
15 krossade torkade enbär

Sätt ugnen på 75°
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form och ställ in i nedre delen av ugnen. Sätt i en termometer i köttet tjockaste del när det tinat efter 2-3 timmar. Låt steken stå i ugnen 8-10 timmar. Ta ut steken när termometern visar 72°C.
Koka upp vatten till lagen. Häll i salt, socker svartpeppar, lagerblad och enbär och koka 4 minuter. Lägg den varma steken i bunke och häll över lagen. Lagen ska täcka köttet. Sätt på ett lock och låt stå svalt i ca 5 timmar.
Skär upp köttet i tunna skivor.

Servera gärna tillsammans med potatisgratäng, kokta grönsaker, en grönsallad och en klick Vindruvsgelé, eller varför inte till en potatissallad och grönsallad.
Tjälknöl är även gott som pålägg.

 

Roligt att veta om tjälknöl
”Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar (Hundberget) i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ragnhild Nilsson skickade sedan in receptet på den nyupptäckta maträtten till en år 1982 utlyst tävling i ICA-kuriren där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.” Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tjälknöl 2019-01-16